Mango Sticky Rice. Mango sticky rice (Thai: ข้าวเหนียวมะม่วง, RTGS: khaoniao mamuang, pronounced [kʰâ(ː)w.nǐa̯w mā.mûa̯ŋ]; Malay: pulut mangga) is a traditional Thai dessert made with glutinous rice, fresh mango and coconut milk, and eaten with a spoon or sometimes the hands. This mango sticky rice recipe requires just a few ingredients. Use the ripest mangoes you can find, good-quality coconut milk (avoid "lite" options), and Thai sweet rice.
Mango sticky rice a must-order whenever I visit a Thai restaurant, but when I can find ripe mangos I prefer to make this dish at home. You'd be surprised how easy it is to prepare this dessert. Mango Sticky Rice is sweetened sticky rice with fresh mangoes.
Sedang mencari ide resep mango sticky rice yang unik? Cara membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal mango sticky rice yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.
Mango sticky rice (Thai: ข้าวเหนียวมะม่วง, RTGS: khaoniao mamuang, pronounced [kʰâ(ː)w.nǐa̯w mā.mûa̯ŋ]; Malay: pulut mangga) is a traditional Thai dessert made with glutinous rice, fresh mango and coconut milk, and eaten with a spoon or sometimes the hands. This mango sticky rice recipe requires just a few ingredients. Use the ripest mangoes you can find, good-quality coconut milk (avoid "lite" options), and Thai sweet rice.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari mango sticky rice, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan mango sticky rice enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan spesial.
Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan mango sticky rice sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat membuat Mango Sticky Rice menggunakan 14 jenis bahan dan 7 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Mango Sticky Rice:
- Gunakan Ketan :.
- Gunakan 250 gram Beras Ketan(cuci bersih,rendam 2jam).
- Gunakan 300 ml santan(aq pk santan kara 150ml,trus campur sm air 150ml).
- Siapkan 2 lbr daun pandan.
- Gunakan Sejumput garam.
- Gunakan Bahan saus:.
- Gunakan 200 ml Santan(100ml santan kara,100ml air,aduk rata).
- Sediakan 1 lbr Daun pandan.
- Sediakan 1 sdm Gula pasir.
- Ambil 1 sdm Maizena,larutkan dl dg sedikit air.
- Sediakan sejumput Garam.
- Ambil Bahan lain:.
- Gunakan 2 buah mangga matang(sy pk mangga alpukat/harum manis).
- Sediakan secukupnya Wijen.
This dessert is very popular in Thailand and Southeast Asia. It's so easy to make at home! Traditionally, mango sticky rice is topped with toasted or fried yellow mung beans (dry-toast them in a skillet for a few minutes until golden brown and crispy), but you can substitute toasted sesame seeds. Mango Sticky Rice is an addictive classic Thai dessert that is a unique way to enjoy fresh mangoes.
Cara menyiapkan Mango Sticky Rice:
- Campur beras ketan yg sdh direndam dg santan,gula,garam dan daun pandan.
- Masak sambil diaduk terus sampai santan terserap beras.
- Kukus selama 20 menit hingga ketan matang.
- Saus:campur semua bahan kecuali larutan maizena.
- Masak dg api sedang, aduk terus hingga ada buih2 kecil dipinggir/mendidih.
- Tuang larutan maizena dan aduk terus hingga saus mengental.
- Penyajian:tata ketan,potongan mangga lalu siram dg saus dan taburi wijen.
You can indulge in this gluten-free, vegetarian, and vegan dessert on any occasion! Mango sticky rice is an amazing and authentic Thai dessert. It is typical street food in Thailand, especially during summer, when mango is in season. This dessert is also popular in other South East. Mango sticky rice is a sweet, creamy, and tangy dessert that's popular street fare in Thailand.
Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan mango sticky rice yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!