Mango Sticky Rice. Mango sticky rice (Thai: ข้าวเหนียวมะม่วง, RTGS: khaoniao mamuang, pronounced [kʰâ(ː)w.nǐa̯w mā.mûa̯ŋ]; Malay: pulut mangga) is a traditional Thai dessert made with glutinous rice, fresh mango and coconut milk, and eaten with a spoon or sometimes the hands. This mango sticky rice recipe requires just a few ingredients. Use the ripest mangoes you can find, good-quality coconut milk (avoid "lite" options), and Thai sweet rice.
Mango sticky rice a must-order whenever I visit a Thai restaurant, but when I can find ripe mangos I prefer to make this dish at home. You'd be surprised how easy it is to prepare this dessert. Mango Sticky Rice is sweetened sticky rice with fresh mangoes.
Lagi mencari ide resep mango sticky rice yang unik? Cara membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal mango sticky rice yang enak selayaknya punya aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Mango sticky rice (Thai: ข้าวเหนียวมะม่วง, RTGS: khaoniao mamuang, pronounced [kʰâ(ː)w.nǐa̯w mā.mûa̯ŋ]; Malay: pulut mangga) is a traditional Thai dessert made with glutinous rice, fresh mango and coconut milk, and eaten with a spoon or sometimes the hands. This mango sticky rice recipe requires just a few ingredients. Use the ripest mangoes you can find, good-quality coconut milk (avoid "lite" options), and Thai sweet rice.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari mango sticky rice, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan mango sticky rice enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian istimewa.
Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah mango sticky rice yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Mango Sticky Rice memakai 12 bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Mango Sticky Rice:
- Ambil 1 buah mangga harum manis.
- Gunakan 200 gr beras kentan.
- Siapkan 150 ml santan (1 bgkus santan kara + air).
- Sediakan 2 lmbr daun pandan.
- Ambil Secukupnya garam (me: 1/2 sdt).
- Sediakan Bahan Vla.
- Sediakan 250 ml santan (1,5 bgkus santan kara + air).
- Siapkan 3 sdm peres gula pasir (manis sesuai selera).
- Gunakan Sejumput garam.
- Siapkan 2 lembar pandan.
- Sediakan 1 sdm maizena, larutkan dgn sedikit air.
- Ambil 1 sdm wijen, sangrai (untuk taburan).
This dessert is very popular in Thailand and Southeast Asia. It's so easy to make at home! Traditionally, mango sticky rice is topped with toasted or fried yellow mung beans (dry-toast them in a skillet for a few minutes until golden brown and crispy), but you can substitute toasted sesame seeds. Mango Sticky Rice is an addictive classic Thai dessert that is a unique way to enjoy fresh mangoes.
Langkah-langkah membuat Mango Sticky Rice:
- Cuci bersih ketan, rendam selama 1 jam. Lalu kukus setengah matang..
- Dlm panci, masak santan dn garam hingga mendidih. Lalu masukkan ketan, aduk hingga santan meresap kemudian kukus kembali hingga matang.
- Buat Vla : masak bahan vla hingga mendidih (kecuali maizena dn wijen). Lalu kentalkan dgn larutan maizena.
- Penyajian: tata ketan dn mangga dipiring, siram kuah vla dn taburi wijen sangrai. Siap santap? mau selagi hangat dn dingin sama nikmat'a??.
You can indulge in this gluten-free, vegetarian, and vegan dessert on any occasion! Mango sticky rice is an amazing and authentic Thai dessert. It is typical street food in Thailand, especially during summer, when mango is in season. This dessert is also popular in other South East. Mango sticky rice is a sweet, creamy, and tangy dessert that's popular street fare in Thailand.
Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan mango sticky rice yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!