Mango Sticky Rice. Mango sticky rice (Thai: ข้าวเหนียวมะม่วง, RTGS: khaoniao mamuang, pronounced [kʰâ(ː)w.nǐa̯w mā.mûa̯ŋ]; Malay: pulut mangga) is a traditional Thai dessert made with glutinous rice, fresh mango and coconut milk, and eaten with a spoon or sometimes the hands. This mango sticky rice recipe requires just a few ingredients. Use the ripest mangoes you can find, good-quality coconut milk (avoid "lite" options), and Thai sweet rice.
Mango sticky rice a must-order whenever I visit a Thai restaurant, but when I can find ripe mangos I prefer to make this dish at home. You'd be surprised how easy it is to prepare this dessert. Mango Sticky Rice is sweetened sticky rice with fresh mangoes.
Sedang mencari inspirasi resep mango sticky rice yang unik? Cara membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal mango sticky rice yang enak seharusnya mempunyai aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari mango sticky rice, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan mango sticky rice yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian spesial.
Mango sticky rice (Thai: ข้าวเหนียวมะม่วง, RTGS: khaoniao mamuang, pronounced [kʰâ(ː)w.nǐa̯w mā.mûa̯ŋ]; Malay: pulut mangga) is a traditional Thai dessert made with glutinous rice, fresh mango and coconut milk, and eaten with a spoon or sometimes the hands. This mango sticky rice recipe requires just a few ingredients. Use the ripest mangoes you can find, good-quality coconut milk (avoid "lite" options), and Thai sweet rice.
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat mango sticky rice yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Mango Sticky Rice memakai 14 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Mango Sticky Rice:
- Sediakan 250 gr beras ketan.
- Gunakan 65 ml santan kental.
- Gunakan 80-100 ml air panas.
- Gunakan Sejumput garam.
- Sediakan 3 lembar daun pandan.
- Ambil Bahan saos.
- Sediakan 150 ml susu uht/santan.
- Sediakan 1 sdm maizena.
- Sediakan 2 sdm gula.
- Ambil Sejumput garam.
- Siapkan 1 lembar Daun pandan.
- Gunakan Bahan topping.
- Ambil Wijen sangrai.
- Sediakan Mangga.
This dessert is very popular in Thailand and Southeast Asia. It's so easy to make at home! Traditionally, mango sticky rice is topped with toasted or fried yellow mung beans (dry-toast them in a skillet for a few minutes until golden brown and crispy), but you can substitute toasted sesame seeds. Mango Sticky Rice is an addictive classic Thai dessert that is a unique way to enjoy fresh mangoes.
Cara membuat Mango Sticky Rice:
- Rendam neras ketan selama 2 jam.
- Didihkan air di kukusan tambahkan daun pandan, kukus ketan selama 15mnt.
- Angkat dan tempatkan dibaskom, tuang santan kental,garam dan air secukupnya,sampai ketan terendam.
- Kukus lagi ketan yg sudah direndam selama 20mnt-sampai matang, angkat dan sisihkan.
- Campur semua bahan saos jadi 1, boleh pakai susu atau santan…sesuai selera.
- Masak dan didihkan hingga mengental…jika ingin lebih kental maizena bisa ditambahkan, kalau ingin agak encer…maizena bisa dikurangi. Koreksi rasa dan sajikan bersama ketan dan mangga.
You can indulge in this gluten-free, vegetarian, and vegan dessert on any occasion! Mango sticky rice is an amazing and authentic Thai dessert. It is typical street food in Thailand, especially during summer, when mango is in season. This dessert is also popular in other South East. Mango sticky rice is a sweet, creamy, and tangy dessert that's popular street fare in Thailand.
Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan mango sticky rice yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!