Mango Sticky Rice. Mango sticky rice (Thai: ข้าวเหนียวมะม่วง, RTGS: khaoniao mamuang, pronounced [kʰâ(ː)w.nǐa̯w mā.mûa̯ŋ]; Malay: pulut mangga) is a traditional Thai dessert made with glutinous rice, fresh mango and coconut milk, and eaten with a spoon or sometimes the hands. This mango sticky rice recipe requires just a few ingredients. Use the ripest mangoes you can find, good-quality coconut milk (avoid "lite" options), and Thai sweet rice.
Mango sticky rice a must-order whenever I visit a Thai restaurant, but when I can find ripe mangos I prefer to make this dish at home. You'd be surprised how easy it is to prepare this dessert. Mango Sticky Rice is sweetened sticky rice with fresh mangoes.
Sedang mencari inspirasi resep mango sticky rice yang unik? Cara membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal mango sticky rice yang enak selayaknya memiliki aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Mango sticky rice (Thai: ข้าวเหนียวมะม่วง, RTGS: khaoniao mamuang, pronounced [kʰâ(ː)w.nǐa̯w mā.mûa̯ŋ]; Malay: pulut mangga) is a traditional Thai dessert made with glutinous rice, fresh mango and coconut milk, and eaten with a spoon or sometimes the hands. This mango sticky rice recipe requires just a few ingredients. Use the ripest mangoes you can find, good-quality coconut milk (avoid "lite" options), and Thai sweet rice.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari mango sticky rice, mulai dari jenis bahan, kedua pemilihan bahan segar sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan mango sticky rice yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian istimewa.
Nah, kali ini kita coba, yuk, buat mango sticky rice sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat membuat Mango Sticky Rice menggunakan 7 jenis bahan dan 8 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Mango Sticky Rice:
- Sediakan 2 buah mangga.
- Gunakan 300 gram Beras ketan.
- Sediakan 3 bungkus santan kara ukuran 65ml.
- Siapkan 5 lembar daun pandan.
- Gunakan Secukupnya gula pasir.
- Ambil Secukupnya garam.
- Gunakan 1 sdm maizena.
This dessert is very popular in Thailand and Southeast Asia. It's so easy to make at home! Traditionally, mango sticky rice is topped with toasted or fried yellow mung beans (dry-toast them in a skillet for a few minutes until golden brown and crispy), but you can substitute toasted sesame seeds. Mango Sticky Rice is an addictive classic Thai dessert that is a unique way to enjoy fresh mangoes.
Cara menyiapkan Mango Sticky Rice:
- Cuci lalu rendam beras ketan selama -+ 1 jam.
- Didihkan 2 bungkus santan kara dengan 1 gelas air dan tambahkan 2 sdm gula pasir, sedikit garam, dan 2 lembar daun pandan.
- Setelah mendidih masukkan beras ketan yang sudah ditiriskan.
- Aduk sampai air meresap.
- Kukus beras ketan sampai matang.
- Untuk fla, didihkan campurkan 1 bungkus kara dan 1 gelas air lalu tambahkan 2 sdm gula pasir, sedikit garam, dan 1 lembar daun pandan.
- Setelah mendidih tambahkan 1sdm maizena yang sudah dilarutkan dengan air lalu aduk sampai mengental..
- Mango Sticky Rice siap disajikan jangan lupa diberi irisan mangga..
You can indulge in this gluten-free, vegetarian, and vegan dessert on any occasion! Mango sticky rice is an amazing and authentic Thai dessert. It is typical street food in Thailand, especially during summer, when mango is in season. This dessert is also popular in other South East. Mango sticky rice is a sweet, creamy, and tangy dessert that's popular street fare in Thailand.
Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara membuat mango sticky rice yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!